Boule.

Dela den här sidan

Boule eller pétanque som är en variant av flera olika boulespel är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad "lille". Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. I Frankrike och de flesta andra länder benämns spelet pétanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlag. Gräsmattor och sandstränder är mindre lämpliga för boule. Boule spelades från början av romerska legionärer i södra Frankrike.[1]

Den moderna formen av spelet boule har sitt ursprung i Frankrike och kommer från kulsporten jeu provençcal. Historien säger att det var en skicklig provençalsk spelare som på ålderns höst på grund av begränsad rörlighet hade svårt att delta. Hans kamrater ändrade reglerna något så att även han skulle kunna vara med. Båda fötterna skulle vara i ringen när klotet kastades på franska "avoir les pieds tanqués" Det är den formen som idag kallas pétanque och vars främsta kännetecken är att spelaren ska stå i en ring.

Ett parti boule börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lottningen ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter i diameter, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter (gäller vuxna spelare). Sedan kastar laget ett klot mot lillen. Därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet om det ligger nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har kastat det antal klot det disponerar. Därefter kastar det andra laget sina resterande klot. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.

Spelet sker i form av:

  • Singel: (en mot en) tre klot per lag
  • Dubbel: (två personer mot två personer) tre klot per person
  • Trippel: (tre personer mot tre personer) två klot per person
Avslappnade deltagare Sven-Allan, Åke. Ragnar Mikael
Avslappnade deltagare Sven-Allan, Åke. Ragnar Mikael
Magnus och Anders från Malmö. Vinnare i A slutspelet
Magnus och Anders från Malmö. Vinnare i A slutspelet
Inger och Ann-Marie från Göteborg. Vinnare i B slutspel
Inger och Ann-Marie från Göteborg. Vinnare i B slutspel
Vinnare i C slutspelet
Vinnare i C slutspelet
Glada deltagare
Glada deltagare